Werd de avonturier Michael Rockefeller in 1961 'gesneld' in Hollands Nieuw Guinea?

Op grond van zijn eigen onderzoek ter plekke is Wim van de Waal – voormalig bestuursambtenaar in de Asmat – ervan overtuigd. Maar de bewijzen werden onder het tapijt geveegd door het Nederlands gezag uit angst voor een internationale rel.

Het interview met Wim van de Waal voor de Tribal Art Fair online (30 april 2021) is terug te zien via Youtube:
https://youtu.be/X59aj1BZDjE

Van de Waal had zijn NBS diploma net op zak toen hij door het Ministerie van Zaken Overzee’ werd geselecteerd om bestuursambtenaar te worden in Nederlands Nieuw Guinea. De onbevangen twintiger kreeg in 1959 een korte opleiding in Hollandia en belandde uiteindelijk op de bestuurspost Pirimapun: een strookje land met een paar hutten en een primitieve landingsbaan in de Asmat, middenin Papoea territory.
       boekwimVan der Waal werd teruggeworpen in het Stenen Tijdperk. De naaktlopende mannen en vouwen waren versierd met gedraaide schelpen door de neuzen, kettingen van mensen botten en tatoeages. Ze aten sago en vis en ze woonden samen in open, kale hutten waarin het vuur altijd brandde.
Van de Waal viel van de ene verbazing in de andere. Koppensnellen was nog aan de orde van de dag en het was een van zijn opdrachten om hieraan een einde te maken. Zijn boek ‘Een roeping, een taak!’ is een weerslag van het avontuur van zijn leven en een ode aan het Papoeavolk in de Asmat.
Tijdens het boeiende zoom-interview vertelt Van de Waal over zijn eigen ervaringen en ook over de mysterieuze dood van de avonturier Michael Rockefeller die in de Asmat verdween tijdens een expeditie.