Wel chemische wapens op Oekraïne, geen no-fly zone? 10 Maart 2022

Eerst kijken we jarenlang toe hoe Syrië volledig wordt verwoest dankzij Russische bombardementen en nu doen we dat weer tijdens de niets ontziende aanvallen van Poetin’s leger op Oekraïne. We boycotten Rusland en sturen wapens en materieel naar Kiev en roepen: zet m op! Maar ondanks onze militaire kracht, ondanks de collectieve afschuw en verontwaardiging blijft Europa ‘verstandig’ aan de zijlijn staan om niet in Poetin’s oorlog mee te worden gezogen. Er komt zelfs geen no-fly zone - een dringend verzoek van president Zelenski - die aanvallen vanuit de lucht zou kunnen voorkomen. Wel melden Hoekstra en Ollongren in de Tweede Kamer dat er een gerede kans bestaat dat Rusland chemische wapens zal inzetten. Maar nee, geen no-fly zone want dan zou de Navo wel eens een Russisch vliegtuig uit de lucht moeten schieten. Ik vind het schandalig. 

Deskundigen beschouwen Poetin als een onberekenbare gek die we geen aanleiding mogen geven om Navo landen aan te vallen; ook de dreiging van de inzet van kernwapens blijft bestaan. Volgens mij weet Poetin heel goed waar hij mee bezig is. Ik geloof er niets van dat hij nu de militaire middelen heeft om ook Navo landen aan te vallen, noch geloof ik dat hij een kernoorlog zal beginnen. Maar alleen al door de onuitgesproken dreiging heeft hij ons precies waar hij ons wil hebben en kan hij dus medogenloos zijn gang blijven gaan.

Niemand weet wat de gevolgen zullen zijn als de NAVO een no-fly zone afkondigt in Oekraïne. Dat blijft speculeren. Maar als die er niet komt weten we heel zeker dat er weinig zal overblijven van het trotse Europese land en zijn dappere bevolking. Denk terug aan de gruwelijke beelden uit Syrië.
De woede van president Zelenski is goed te begrijpen en ik sta achter zijn oproep. Helaas behoor ik daarmee tot de minderheid. Een enquête van 1 Vandaag (7 maart) wijst uit dat slechts 19 procent van de Nederlanders ook voor zwaarder ingrijpen is.
Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Blinken kunnen de Oekraïners de oorlog tegen Rusland ‘op den duur’ winnen. Wauw, een opsteker! Hij zegt er maar niet bij welke prijs ze zullen moeten betalen in mensenlevens, in verminkte slachtoffers, in getraumatiseerde kinderen, in totale destructie.

Zondag was ik in het concertgebouw in Amsterdam waar een benefiet Concert for Peace werd gehouden en Oekraïense en Russische musici zij aan zij prachtige optredens gaven. De componist Svyatoslav Lunyov (1964) kon er helaas niet bij zijn want hij had de wapens opgenomen in Kiev om zijn stad te verdedigen. De uitvoering van zijn muziekstuk Tristium (part II) was een van de mooiste momenten van de avond. Ik luister er nu steeds naar en hoop op een gamechanger in Rusland zelf. Wellicht gebeurt er een wonder en grijpt de legertop alsnog in om aan de invasie én aan Poetin een einde te maken.

https://www.youtube.com/watch?v=hW_ljBJ6lJo
Tristium part II