Audio

De democraten winnen weer de verkiezingen in Taiwan; Het oog op morgen; 13 januari 2024

Naar de uitslag van de verkiezingen in Taiwan werd ook international met spanning gekeken vooral vanwege de inmenging van China en de geopolitieke belangen in de regio. De winnaar is William Lai van de zittende democratische progressieve partij (DPP). Hij wordt door Beijing beschouwd als een luis in de pels en houdt vast aan de autonomie en de souvereiniteit van het eiland. 
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/c4bb537b-44ed-47da-b0a0-ba1ff41cfd38/2024-01-18-de-gevolgen-van-de-taiwanese-verkiezingsuitslag-voor-het-westen

China intimideert VK-journaliste - Mediastorm; 16 april 2023

Bronnen uit China terroriseerden de Volkskrant-journaliste Marije Vlaskamp en de dissident Wang omdat er een kritisch artikel op komst was. ‘De staat is machtiger dan jullie kleine pionnetjes’. Ruim een week na de bekendmaking van de intimidaties heeft de Chinese ambassadeur nog steeds geen opheldering gegeven en is onduidelijk welke stappen het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal nemen.
Als China hier zomaar mee wegkomt dan schept dat een gevaarlijk precedent en moet iedere journalist die over het land schrijft - ook hier - op zijn tellen passen. Waarom is het zo stil vanuit Den Haag?
Samen met de wetenschapper Casper Wits (Universiteit Leiden) sprak ik over de kwestie in het programma Mediastorm (Human)

https://www.npostart.nl/mediastorm/16-04-2023/VPWON_1349114

De Taiwanese president Tsai Ing-wen brengt een bezoek aan de VS. Gaat dat voor extra onrust zorgen? Het Oog op Morgen; 28 maart 2023.

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/18753449-a06e-494e-bb5e-bdd28be8c42e/2023-03-29-taiwanese-president-naar-centraal-amerika-via-vs

Een historisch laag geboortecijfer in Japan; waarom is dat zorgelijk? Het Oog op Morgen; 23 januari 2023

Wordt de Japanner met uitsterven bedreigd? De Japanse premier Fumio Kishida uitte zijn grote zorgen over het historisch lage geboortecijfer in zijn land. Hij treft maatregelen om het krijgen van kinderen aantrekkelijker te maken: "Het is nu of nooit." 
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/8fbaab38-bfdf-41ea-a3a7-e4c9501939f7/2023-01-23-historisch-laag-geboortecijfer-in-japan

Hoe kan het Westen Taiwan steunen nu China steeds dreigender wordt?; Podcast De Groene; 24 november 2022

https://www.groene.nl/podcasts/de-groene-amsterdammer-podcast/afleveringen/hoe-kan-het-westen-taiwan-steunen-nu-china-steeds-dreigender-wordt

Waarom is het bezoek van de VN aan Xinjiang in China zo omstreden? Nieuwsweekend 28 mei 2022

Het is een omstreden bezoek. VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet bezocht deze week de Chinese regio Xinjiang. Peking wilde laten zien dat China hier niets te verbergen heeft, maar Oeigoeren en mensenrechten-organisaties zijn uitermate sceptisch.
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nieuwsweekend/332a6cf5-c5e4-499b-a385-1ec4e06083bb/2022-05-28-vn-laat-zich-rondleiden-bij-oeigoeren-in-xinjiang

 

Nieuwsuur; 'Laat IOC-voorzitter Thomas Bach ophouden met vragen om solidariteit.' 22 juni 2021

In Tokio zijn vandaag de Olympische Spelen officieel van start gegaan. Zonder publiek en met tal van veiligheidsmaatregelen voor atleten, begeleiders en journalisten. Door corona is het maar de vraag of het mega-evenement een succes wordt voor Japan. 'We hebben wel de lasten, niet de lusten.'

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2390447-de-uitzending-van-23-juli-redteam-maakt-zich-zorgen-olympische-spelen-van-start-great-barrier-beef

Radio 1; De Olympische Spelen in Tokio gaan vandaag van start. Is het om de atleten niet teleur te stellen of is het vooral ook een geldkwestie? 22 juni 2021

Ondanks de coronapendemie wilden het IOC en Japan de Olympische Spelen door laten gaan. Maar gewone Olympische Spelen worden het natuurlijk niet

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-radio-1-journaal/9ada63ef-6dc6-4065-9892-8a857d58e3e5/2021-07-23-voormalig-correspondent-joan-veldkamp-over-de-olympische-spelen-in-japan

Hotel Schiller (Rembrandtplein) tijdens het interbellum - podcast - januari 2021

Het roemruchte Hotel Schiller was tijdens de roerige jaren 20 en 30 het bruisende hart van het Rembrandtplein in Amsterdam. In deze levendige podcast nemen de journalist Joan Veldkamp en de schrijfster Marjolein Bierens je mee naar die tijd. Bierens publiceerde net een boek over het hotel en schreef er een hoorspel over dat nog steeds te beluisteren is.


https://podcastluisteren.nl/ep/Hotel-Schiller-Rembrandtplein-Hotel-Schiller-tijdens-het-interbellum
https://open.spotify.com/show/3FsfVvvO9MT0Hf7rLLWBwu
https://www.youtube.com/channel/UC6SOSuWGFtx0m4X5s4Qxw7g

       kaftschiller

Nieuwsweekend - In Hong Kong is nu iedereen vogelvrij - 15 augustus 2020

Terwijl de ogen van Europa zich alweer op het Midden-Oosten en Wit-Rusland richten, gaat in Hongkong de onderdrukking van pro-democratie activisten onverminderd door. Deze week nog haalden 200 agenten de redactie van de krant Apple Daily overhoop, en werd de Aziatische mediatycoon Jimmy Lai gearresteerd. Joan Veldkamp, Azië-kenner en voormalig China-correspondent, vindt dat Europa zich onvoldoende beseft wat er in Hongkong op het spel staat. 

https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/63315-2020-08-15-in-hongkong-is-nu-iedereen-vogelvrij

M; Wat voor keizer hoopt Naruhito te zijn? 30 april 2019

https://www.npostart.nl/m/30-04-2019/KN_1706296

NOS Podcast; Konnichwa! Dit is de nieuwe keizer; 30 april 2019

De Dag #317: Konnichiwa! Dit is de nieuwe keizer van Japan
dinsdag 30 april 2019, 11:48 uur

https://podcastluisteren.nl/ep/De-Dag-De-Dag-317-Konnichiwa-Dit-is-de-nieuwe-keizer-van-Japan


Tijd voor Max; aftreden Akihito/Japanse keizerlijke fam; 27 april 2019

https://www.npostart.nl/tijd-voor-max/26-04-2019/POW_04100871

 

OVT VPRO; interview over het boek; 10 september 2017

https://www.nporadio1.nl/ovt/onderwerpen/424061-vrijhaven-shanghai

Met het oog op morgen NOS; interview over het boek; 9 september 2017

https://www.nporadio1.nl/nos-met-het-oog-op-morgen/onderwerpen/424329-shanghai-vrijhaven-voor-joden

Zijn er grenzen aan het machtsvertoon van China? Tros Nieuwsshow; augustus 2015

https://goo.gl/YN8qBI

Japan wil geschiedenis herschrijven; Een Vandaag; januari 2014

https://goo.gl/JctSsp

Chinese luchtverdedigingszone / omstreden Japanse wet op staatsgeheimen; Vrijdagmiddag Live; nov 2013

https://goo.gl/1jpn7t

Leven in een stad van karton

Een aantal inwoners van het weggevaagde dorp Onagawa in Japan, wist tijdens de Tsunami nog net op tijd de heuvel op te klimmen en te ontsnappen aan de verdrinkingsdood. Nu wonen ze in een sporthal, in een stad van karton...(mei 2011)
https://nos.nl/artikel/245983-wonen-in-een-stad-van-karton.html

De hel van Onagawa en Ishinomaki

Japan lijdt nog steeds onder de gevolgen van de aardbeving en de tsunami. De verwoestingen zijn het zwaarst aan de oostkust. Maar men probeert de draad weer op te pakken en ook de scholen zijn weer begonnen. De leerlingen worden afgeschermd om gevoelige vragen te voorkomen...(mei 2011)
https://nos.nl/artikel/245021-de-hel-van-onagawa-en-ishinomaki.html

 

 

Onzekerheid onder boeren in regio Fukushima

Sinds de ramp met de kerncentrale, is de naam Fukushima een synoniem voor radioactieve besmetting. Honderdduizenden mensen in de provincie moesten huis en haard verlaten. En niemand weet precies hoe gevaarlijk het eigenlijk is in de gebieden, net buiten de evacuatiezone. En heerst nog steeds grote onzekerheid over de toekomst, maar ook schaamte (mei 2011)
https://nos.nl/artikel/246943-boeren-de-dupe-van-kernramp-japan.html

Reactie Japanners op tsunami; NOS

https://goo.gl/zvUgs7

Migranten in Shanghai behandeld als tweederangsburgers

De laatste volkstelling in China wijst uit dat bijna veertig procent van de bevolking in Sjanghai alleen al, bestaat uit migranten. Negen miljoen zijn het er inmiddels. Nog steeds krijgen deze nieuwe stadsbewoners, die een grote bijdrage leveren aan de welvaart, niet dezelfde rechten als mensen die al generaties in Sjanghai wonen. Ze worden behandeld als tweederangsburgers. Vooral de kinderen van migranten, zijn daar de dupe van.

Chinese brugwachter helpt mensen met stoornis

Psychiatrische hulp bestaat niet in China. Tijdens de culturele revolutie werd dit afgeschaft omdat het een 'decadent westerse verschijnsel' zou zijn. Ondertussen lijden honderden miljoenen Chinezen aan een ernstige psychiatrische stoornis. De druk op de overheid neemt toe om zo snel mogelijk genoeg psychiaters op te leiden. Tot het zover is staan veel mensen in nood er alleen voor. De brugwachter van de stad Nanjing schiet ze te hulp.

Tokiöers hopen dat ze het onder controle krijgen

Een reportage uit Japan, waar een paar dagen na de aarbeving en de allesverwoestende tsunami, ook nog een kernramp dreigt. Hoe voelen de Tokiöers zich?

Inflatie stijgt in China

In China worden de eerste levensbehoeften, zoals eten, in rap tempo duurder. De inflatie stijgt, zo heet dat dan in economische termen. De regering maakt zich er zorgen over, want het zou wel eens tot sociale onrust kunnen leiden. Een bezoek aan de markt om te zien hoe de mensen het nu nog rooien.

Afgestudeerde Chinezen overspoelen grote steden

Jaarlijks leveren Chinese universiteiten miljoenen mensen af met een diploma. Ze overspoelen moderne steden als Shanghai en Peking, op zoek naar werk. En inmiddels zijn het er zoveel dat ze een bijnaam hebben gekregen: de mierenkolonies. Door grote concurrentie loopt hun zoektocht vaak op niets uit. En dat dreigt een groot probleem te worden.

Koeriersdienst Sherpa’s bloeit op de Chinese markt

Het staatsbezoek van de Chinese president aan de VS moet de kou uit de lucht halen, want de verhouding tussen de twee grootmachten is het afgelopen jaar danig bekoeld. Het Amerikaanse zakenleven in China heeft geen last van de verkoelde betrekkingen. Inmiddels zijn zo'n 30.000 Amerikaanse bedrijven actief op de Chinese markt. Eén van die bedrijven is de koeriersdienst Sherpa’s uit Shanghai.

Dissidente schrijver niet welkom op boekenbeurs Peking

Uitgeverijen uit de hele wereld komen af op de internationale boekenbeurs in Peking, die afgelopen weekend van start ging. Maar het werk van Chinese dissidente schrijvers, die pleiten voor vrijheid van meningsuiting, zal ontbreken op dit literaire feestje. Zoals ook de boeken van Liao Yiwu die angstvallig in de gaten wordt gehouden door de autoriteiten in Chengdu.

Chinees dorp produceert duizenden violen

Bij Made in China denk je al snel aan kleding, elektronica en speelgoed. Maar de Chinezen produceren en exporteren ook steeds meer snaarinstrumenten; vooral violen en contrabassen. In het boerendorp Donggau, dat tot voor kort van de perzikenteelt leefde, worden nu duizenden violen gemaakt.

Verzet tegen sloop chinese wijken

Het is slikken of stikken voor huiseigenaren van panden in de Chinese oude volkswijken, die in rap tempo verdwijnen.Ze krijgen zelden de vergoeding waar ze recht op hebben. Maar als ze zich verzetten tegen de sloop, lopen ze groot risico. Ook in Shanghai, waar de laatste hand wordt gelegd aan de World Expo 2010.

Zangvogels houden en uitlaten in Peking

China heeft zich de laatste tijd als een razende gemoderniseerd. Maar voor veel oudere Chinezen gaat het veel te snel - vooral in de steden. De saamhorigheid is verdwenen, ze hebben heimwee naar vroeger. Daarom pakken ze een oude hobby weer op: het houden en uitlaten van zangvogels. Iets wat onder voorzitter Mao was verboden. Een reportage over nostalgie in China.

Nostalgie in Chinese stadsparken

China heeft zich de laatste tijd als een razende gemoderniseerd. Maar voor veel oudere Chinezen gaat het té snel, ze denken met weemoed terug aan het verleden. Ook al bracht de strenge leer van voorzitter Mao veel armoede en ellende, de saamhorigheid toen was groot. In het weekend trekken daarom bejaarden naar de stadsparken, om er samen uit volle borst revolutionaire liederen van vroeger te zingen.